Pepparkaksrulltårta med färskost och lingon
Recept: Pepparkaksrulltårta med färskost och lingon
Ingredienser:
- 4 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malda nejlikor
- 1 tsk malen ingefära
- 1 dl lingonsylt
- 200 g färskost (t.ex. Philadelphia)
- Pärlsocker till dekoration
Gör så här:
- Förvärm ugnen till 225 grader Celsius.
- Separera äggvitorna och äggulorna i två skålar.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Tillsätt strösocker till äggvitorna och fortsätt vispa tills det blir en blank och fast maräng.
- I en annan skål, vispa äggulorna lätt.
- Tillsätt äggulorna till marängen och blanda försiktigt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, nejlikor och ingefära i en separat skål.
- Sikta mjölblandningen över ägg- och sockerblandningen och vik ihop försiktigt.
- Häll smeten på en bakplåtspapperklädd plåt och jämna till den.
- Grädda i ugnen i cirka 7-8 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
- Vänd kakan upp och ner över ett annat bakplåtspapper som är strött med pärlsocker.
- Dra bort det första bakplåtspapperet och låt kakan svalna under det andra papperet.
- Vispa färskost lätt i en skål.
- Bred ett jämnt lager av lingonsylt över kakan, följt av ett jämnt lager av färskost.
- Rulla försiktigt ihop kakan från den kortare sidan till en rulle.
- Linda in rullen i plastfolie och låt den stå i kylskåpet i minst 2 timmar för att stelna.
- Skär rullen i skivor och servera.
Tips:
- Du kan dekorera pepparkaksrulltårtan med vispad grädde och lingon på toppen.
- För extra smak kan du tillsätta en nypa kardemumma i kakan.
- Servera tårtan som efterrätt vid julbordet eller som en festlig dessert till vilken festlighet som helst.