Tjälknöl på älg
Recept: Tjälknöl på älg
Ingredienser:
- 1 kg älgstek (tjälknöl)
- 4 dl vatten
- 2 msk salt
- 1 msk krossade enbär
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
- Valfria tillbehör: potatis, sås, lingonsylt
Tillagning:
- Ta fram älgsteken och skölj den noga.
- Blanda vatten, salt, krossade enbär och svartpeppar i en bunke.
- Placera älgsteken i en tillräckligt stor plastpåse.
- Häll marinaden över älgsteken och se till att den täcker köttet helt.
- Stäng påsen noga och lägg den i en bunke i kylskåpet.
- Låt älgsteken marinera i kylskåpet i 2-3 dygn.
- Ta ut steken ur påsen och skölj av marinaden.
- Sätt ugnen på cirka 125 grader Celsius.
- Placera älgsteken i en ugnsfast form och stek den i mitten av ugnen i cirka 5-6 timmar, eller tills köttet är mört.
- Ta ut steken och låt den vila i cirka 20 minuter innan den skärs upp.
- Skär steken i tunna skivor.
- Servera med valfria tillbehör som kokt potatis, sås och lingonsylt.